
התמחויות בפיתוח ארגוני
רקע
לאחר מסע מקיף של למידה ודיוק הצרכים, נפתחו שנה שעברה שני מסלולי התמחות ליועצים ארגוניים במסגרת תוכנית ההכשרה. האחד בהנחיית קבוצות והשני מסלול מערכתי-אסטראטגי. השנה יוכל להמשיך בהתמחות מי שהחל בה שנה שעברה אולם לא יפתחו מסלולי התמחויות חדשים. יחד עם זאת תתאפשר לקיחת קורסים מתוך המסלולים גם למי שאינו בהתמחות וקורסים אלה יוכרו ללומדים אם וכאשר יחלו במסלול ההתמחות בעתיד (קרדיטציה).
במה ניתן להתמחות?
ניתן להתמחות בשלושה נושאים, המהווים את מושאי ההשפעה המרכזיים בפיתוח הארגוני:
· הארגון- ההשתנות המתמדת והפעולה בסביבה מורכבת (tuna, vuca וכו'), יחד עם לגיטימציה גוברת לביצוע תהליכי למידה מערכתיים של הפיקוד הבכיר של צה"ל, מחייבים את היועץ הארגוני למסוגלות גבוהה בגיבוש אסטרטגיה ארגונית מתמשכת ומבנים ארגוניים חדשים. ראש ההתמחות הינו סא"ל ד"ר רום לירז, רע"ן מלו"פ.
· הקבוצה- מבניית הסגל של הפלוגה בבה"ד ועד לבחינת תהליכי הלמידה והעבודה בפורום מטכ"ל, הקבוצה מהווה מרכיב מרכזי בכלי האבחון וההשפעה של הפיתוח הארגוני. מסלול זה יאפשר הבנת עומק של המרחב הקבוצתי ויקנה הסמכה בהנחיית קבוצות. ראש ההתמחות הינה שרית אלפיה, מפקדת ביסל"ם.
· הפרט- התמחות זו תיפתח במסגרת שנות ההכשרה הבאות.
· מסלול כללי - מיועד לאנשי מיון ומחקר כמסלול כללי ולכל קציני מד"ה אשר טרם החלו בהתמחות. במסגרת המסלול מוצעים מספר קורסים אשר אינם מהווים חלק מההתמחות.

מטרות ההתמחויות
התמקצעות אישית - הבחירה בהתמחות מאפשרת ליועץ להעמיק את הידע, הניסיון והמסוגלות המקצועית להפעלת כלים מתקדמים בתחום ההתמחות. זהו שלב חשוב בעיצוב הזהות המקצועית, המאפשר התפתחות של היועץ כמומחה בקרב קהילת אנשי המקצוע בצה"ל ובארץ.
·יצירת קהילה (community of praxis) - המשתתפים בהתמחות יהוו את גרעין היסוד בקהילת אנשי המקצוע בתחום ההתמחות שלהם, ויחלקו ידע וכלים עדכניים מהארץ והעולם בתחום זה.
העצמת ערך השירות בממד"ה - תוכנית ההתמחויות בפא"ר היא חלק ממגוון רחב של פעילויות המעצימות את ערך השירות במערך מדעי ההתנהגות בצה"ל (evp - employee value proposition), ביחס לחלופות אחרות.

שאלות נפוצות
שאלה- אני יכול להשתתף בקורס של ההתמחות גם אם אני לא בהתמחות?
תשובה- באופן עקרוני התשובה חיובית. עם זאת, כניסה לקורס תלויה בכמות המשתתפים (יש עדיפות למתמחים), במידה בה נדרש ידע קודם ואופי ההכשרה (בעיקר בהתבססות של הקורס בעשייה בתחום בחיי היום-יום). ראש המגמה הינו המחליט בתחום.
שאלה- מאיזה שלב אני יכול להתחיל התמחות?
תשובה- קיימים שני תנאי סף מרכזיים לכניסה להתמחות: סיום לבנת היסוד של ההכשרת מד"ה (בדרך כלל לאחר 3 שנים) וביצוע תפקיד רלוונטי. התמחות באסטרטגיה לדוגמה, רלוונטית אף יותר ביעוץ למפקדים ולמפקדות בכירות (בדרך כלל תפקיד רס"ן שני ואילך) מאשר בתחילת הדרך במערכת הצבאית.
שאלה- אם כבר עשיתי את הקורס בהתמחות, אני אקבל עליו הכרה?
תשובה- כן
שאלה- אם אני כבר שייך "למתקדמים" האם אוכל להצטרף למסלול התמחות?
תשובה- כן ובתנאי שתעמוד בכל תנאי ההתמחות.