top of page

כללי

מרחב פתוח

טובה אברבוך

מטרת הקורס:

ליצור אפשרות מנטאלית ומעשית להשתמש בעקרונות דיאלוגים של עבודה עם כל המערכת בחדר בשגרה הייעוצית, הנחייתית והניהולית בצה"ל. ללמוד לפתוח מרחב להתהוות במעגלים מתרחבים של הזמנה ושותפות.

חיוני בתנאים של מורכבות, שיבוש וחוסר ודאות כשנחוצים פתרונות איכותיים בזמן קצר ומעורבות.

אוכלוסיית יעד:

יועצים ארגוניים מנוסים.

נושאי לימוד:

חשוב לציין: הגרסה הסופית של הקורס ונושאי הלימוד תבנה סופית עם המשתתפים המעוניינים (כוועדת היגוי של הקורס) במהלך המפגש הראשון.

הקורס ילמד וינגיש את עקרונות המרחב הפתוח והפיתוח הארגוני הדיאלוגי כפי שהם מוצאים ביטוי בחיי היום יום המקצועיים באמצעות:
-עיצוב הקורס כהתנסות בתהליך יצירה דיאלוגי (שימוש בצוות היגוי/ מכין; מפגש במרחב פתוח; יצירת יוזמות ועוד)
-רפלקציה של ההתנסות בסמוך להתרחשותה
-הרצאות תאורטיות ופרקטיות קצרות על נושאים כמו:

  • פרדיגמות דיא לוגיות ודיאגנוסטיות והשלכותיהן על פיתוח ארגוני וניהול

  • עושים קסמים- עקרונות לעבודה והארגון כמערכת חייה

  • א"ב של פתיחת מרחב

-בחינה משותפת של אפשרות יישום בפרויקטים של המשתתפים: הדרכה קבוצתית.

מנחה:

טובה אברבוך, יועצת בכירה לפיתוח ארגוני מזה 40 שנה. מתמחה בעיצוב תהליכים ובפיתוח כלים דיאלוגים פורצי דרך, הנחייה, הוראה וכתיבה. חלוצת היישום וההוראה של טכנולוגית המרחב הפתוח (בישראל מאז 1999), ומן המובילים ביישום מרחב פתוח בפרט וגישות
דיאלוגיות בכלל בארגונים, קהילות ומעבר להם. מרצה ומנחה את הנושאים האלה בקורסים וכנסים אקדמיים וחוץ אקדמיים בארץ ובעולם. תרמה פרק בנושא Entering, Readiness and Contracting for Dialogic OD לספר הראשון והיחיד לעת עתה בתחום זה: "Dialogic Organization Development",
 G .Bushe and R. Marshak, eds, B&K publishes 2015

טובה מביאה חיוניות ואנרגיה יצירתית, רוח של נדיבות ומגע אנושי חם וכן. כל אלה מזינים היווצרות של קשרים אנושיים משמעותיים ותומכים ביצירה של פתרונות יצירתיים לבעיות קשות.

 

מתכונת:

ההכשרה כוללת 8 מפגשים, המתקיימים בימי חמישי אחת לשבועיים בסמסטר א', בין השעות 9:00-12:15, בביסל"ם.

סמסטר א'

בוקר

קונסטלציה מערכתית שלב 2

רונית קורץ

מטרת הקורס:

להפוך את החשיבה והכלי של הקונסטלציה לנגישים וקלים לשימוש ליועץ הארגוני במצבים שכיחים בעבודתו בצה"ל. 

אוכלוסית יעד:

בוגרי קורס קונסטלציה מערכתית בסיסי.

נושאי הלימוד:

הקורס יכלול קונסטלציות מובנות המתאימות למצבים מוגדרים בעבודה עם מפקדים וצוותים. נרכוש סל קונסטלציות מובנות, שהן מודלים מוכנים שנוסו רבות בשדה של קונסטלציות, שמאבחנות מהר, עושות סדר ו'מרימות להנחתה' לכל עבודה נוספת, והרבה יותר קל להנחות אותן (מובנות) מאשר קונסטלציות פתוחות רחבות כמו שעבדנו במודולה הראשונה. 

קונסטלציות מובנות לדוגמא: עבודה עם מטרות ותהליכי תכנון, קונסטלציות לבניית תרחיש, הדרמה של לקיחת תפקיד, קונסטלציה לקבלת החלטות, שינוי מבני ועוד. נדייק קונסטלציות מובנות אלו למצבים פיקודיים שכיחים בצבא כגון, מעברי תפקיד, מיזוג יחידות. בנוסף, תינתן למשתתפים אפשרות לבחור נושאים שכיחים ולבנות עבורם קונסטלציה מובנית שתשמש אותם בתפקידם.

נעמיק לתוך תפקידו של מנחה הקונסטלציה, הקריאה של השדה, עבודה עם השערות קונסטלטיביות ללא העמדה, פוזיציה הנחייתית, הוויה בשדה מורכב, תרגול תפקיד המנחה. כמובן, שנעסוק במצבים הדילמטיים שלכם, ונרויח היכרות עם מגוון מצבים מורכבים ודרכי ההתמודדות עמם.

ובכלל, נחזור לקסם הזה והפעם, תחושו אותו גם ממקומו של המנחה.

המנחה:
רונית קורץ, MA בפסיכולוגיה חברתית ארגונית. דוקטורנטית. מרצה לתואר שני בפיתוח והתנהגות ארגונית במרכז הבינתחומי. מנחת קבוצות מוסמכת.

בעלת 30 שנות ניסיון בייעוץ ארגוני. 

מוסמכת בקונסטלציה מערכתית – משפחתית וארגונית. מורה ומנחה לקונסטלציה מערכתית. עברה השתלמויות בתחום עם מורים מחו"ל. בעלת ניסיון ייחודי בהוראת הקונסטלציה ליועצים ארגוניים בכלל ובממדה בפרט.

מתכונת:

ההכשרה מתקיימת בסמסטר א' בימי חמישי אחת לשבועיים, במסגרת ההכשרות בביסל"ם, בין השעות 09:00-12:15. 

סמסטר א'

בוקר

ייעוץ לפיקוד בכיר

סא"ל רום לירז

המרחב המערכתי-אסטרטגי, בו פועל הפיקוד הבכיר בצה"ל, הינו בעל מאפיינים של מערכת מורכבת: ריבוי של משימות, של גורמים משפיעים, של אינטרסים, המצויים ביחסי גומלין מורכבים, גלויים וסמויים. הפיקוד הבכיר בצה"ל מהווה פונקציית ליבה בתרבות הארגונית – מייצג משמעותי של הארגון כולו, על ערכיו, תפיסותיו ודפוסי הפעולה שלו. כמו כן, זהו הדרג שבסמכותו ובאחריותו לערער על מוסכמות ולעצב באופן מתמיד את דמותו של הצבא.

מטרת קורס זה היא שיפור המסוגלות של ק.מד"ה לפעולה מקצועית אפקטיבית במרחב הפיקוד הבכיר של צה"ל. זאת באמצעות הרצאות מומחים, דיון בפרקטיקות השפעה וחקירה משותפת של התנסויות המשתתפים (case-study). הקורס יעסוק בשאלות הבאות: מה הם מאפייני הפיקוד הבכיר ומרחב הפעולה שלו? מה הדומה והשונה בין מפקדים בכירים (ק.חיל, רח"טים במטכ"ל, מ.אוגדות)? כיצד פועלות הנהלות בכירות? כיצד מכשירים מפקדים בכירים לפעולה במרחב הבכיר? כיצד מעריכים מפקדים בכירים על תפקודם ועל התאמתם לשלב הבא? כיצד נראה היעוץ לפיקוד בכיר?

אנחנו ממתינים בסקרנות ובציפייה לשיח המקצועי.                         

מנחים:
סא"ל ד"ר רום לירז - רע"ן מלו"פ, מכללות.

סא"ל במיל' הדס ייגר-זלינגר - מומחית בייעוץ ופיתוח ארגוני מערכתי; בתפקידה האחרון בצה"ל שימשה כרע"ן פיתוח ארגוני, ממד"ה.

מתכונת:

ההכשרה כוללת 8 מפגשים, המתקיימים בימי חמישי אחת לשבועיים בסמסטר א', בין השעות 13:15-16:30, בביסל"ם.

סא"ל במיל' הדס ייגר-זלינגר

סמסטר א'

צהריים

מיינדפולנס

שירי אביאל

מטרה:
חשיפת היועצים לעולם התוכן של מיינדפולנס, לימוד כלים מבוססי מיינדפולנס להתנהלות אפקטיבית ומדויקת יותר, כמו גם לשיפור איכות החיים והגברת החוסן הנפשי של היועץ. 

הכלים מיועדים הן לשימוש אישי והן ליישום במסגרת התהליך הייעוצי.

נושאי הקורס:
-התודעה – "תכנת ההפעלה" שלנו
-מיינדפולנס בארגונים - מחקר ויישום
-מיינדפולנס וייעוץ ארגוני – הילכו שניהם יחדיו?
-ייעוץ ארגוני ואישי – מבוסס מיינדפולנס
-ממצאי מחקרים - חקר המוח- המדיטציה והמוח
-Mindfu Communication (תקשורת מבוססת מיינדפולנס)
-הפחתת לחץ
-הפחתת שחיקה בעבודה
-טיפוח חמלה עצמית
-הגברת תחושת המשמעות בעבודה
-פיתוח חוסן אישי
-מיינדפולנס "יומיומי"- תרגולים פרקטיים ליישום בעבודה
-תרגול במהלך סשן ייעוצי

מתכונת הקורס:
שילוב של ידע תאורטי, תרגול אישי וקבוצתי, לימוד מדיטציה וכלים מבוססי מיינדפולנס נוספים, חקירה והתבוננות אישית.

אימון ביתי - המשתתפים יתבקשו לתרגל מדיטציות קצרות לאורך כל הקורס באופן יומיומי (באמצעות קבצי קול שישלחו אליהם)

מנחה:
שירי אביאל, פסיכולוגית ארגונית (MA) משנת 1996, מומחית בהטמעת מיינדפולנס בארגונים, מייסדת ומנהלת המכון למיינדפולנס בארגונים, מחלוצות העיסוק בתחום זה בארץ. בעלת ניסיון של מעל שני עשורים בייעוץ ארגוני, ומעל עשור בפיתוח והנחיית קורסי מיינדפולנס בארגונים. מומחיותה בפיתוח והתאמת קורסים מבוססי מיינדפולנס לארגונים ישראליים. מנחת פרקטיקום במיינדפולנס באוניברסיטת בר אילן (2016), מרצה במכללה האקדמית תל אביב יפו (2018), ובמוסדות אקדמיים וכנסים ישראליים ובינלאומיים. מטפלת ומורת  MBSR (שיטה להפחתת לחץ – מבוססת מיינדפולנס). מאמנת מנהלים בכירים. בהכשרות המיינדפולנס של שירי השתתפו למעלה מ 5000 מנהלים ועובדים בארגונים בישראל בעשור האחרון.

מתכונת:

ההכשרה כוללת 8 מפגשים, המתקיימים בימי חמישי אחת לשבועיים בסמסטר א', בין השעות 13:15-16:30, בביסל"ם. 

סמסטר א'

צהריים

אומנות הייעוץ

גליה כהן רוזנברג

הקורס מיועד ליועצים ארגוניים העוסקים בייעוץ ארגוני הלכה למעשה. 

הקורס עוסק במפגש שבין השימוש במיומנויות, טכניקות וכלים בייעוץ לבין הסגנון האישי של היועץ. 

בקורס נעסוק בהעלאת המודעות לסובייקטיביות של איש המקצוע – אישיותו, עמדותיו ונוכחותו הייעוצית– ונלמד כיצד ניתן לעשות שימוש בסגנון האישי ככלי ייחודי, המשפיע על אפקטיביות ההתערבות הייעוצית. 

2 הנחות עבודה בבסיס הרעיון המארגן לקורס: 

ההנחה המרכזית שהייעוץ מתרחש במרחב שבין סובייקטים ומתוך כך שהפרקטיקה הייעוצית הינה אינטרסובייקטיבית. על כן, איכות ההתערבויות של היועץ מושפעות מאד מהאופן בו הוא מושקע בפיתוח יכולותיו ומיומנויותיו האישיות הייחודיות.

התפתחות אישית =התפתחות מקצועית. על כן, יש צורך בטיפוח הסגנון האישי ובפיתוח האפקטיביות האישית. הבנה זו, דורשת מהיועץ לקיים למידה מגוונת על עצמו, ככלי ייעוצי שמתפתח ומשתכלל כל העת. התפתחות זו מובילה לגמישות ייעוצית והרחבת האפשרויות העומדות בפני היועץ בבואו להתערב.

מהלך הקורס:
הקורס הינו תוצר של פיתוח ייחודי הנשען על 3 גישות מרכזיות לייעוץ ארגוני - הגישה המערכתית, גישת הגשטאלט לייעוץ ארגוני והגישה הפסיכודינאמית לארגונים והוא משלב שימוש במושגים ובכלים מגישות אלה וכן ומהגישה האינטר-סובייקטיבית בפסיכולוגיה.

תהליך הלמידה מותאם ללמידת מבוגרים והוא בעיקרו חווייתי, ומבוסס על התנסויות במתודות וטכניקות מגוונות להתערבויות מול פרט, קבוצה או ארגון. 

*הקורס מתאים ליועצים בעלי מוטיבציה להתפתחות אישית, ומוכנות לחוות וללמוד בתוך קבוצה, מתוך התנסויות אישיות ושל אחרים. 

ההרשמה לקורס:
בשל אופיו הייחודי של תהליך הלמידה בקורס, נדרשת התחייבות מראש לנוכחות מלאה בשמונה מפגשים של חצי יום.

 

מנחה:
גליה כהן רוזנברג, פסיכולוגית מומחית-מדריכה. יועצת ארגונית, כותבת, מרצה ומנחת קבוצות מזה כ-25 שנים.
לשעבר, ראש צוות אגפים ומטה בבית הספר למנהיגות בצה״ל, ובנוסף במגוון תפקידי ייעוץ והערכה במערך מד"ה בצה״ל.
כיום, עוסקת רבות בפיתוח מנהיגות, בפיתוח מנהלים אישי וצוותי, ובפיתוח יועצים ארגוניים, תוך שמשלבת בכל עשייתה, את גישת הגשטאלט לייעוץ ארגוני מערכתי והפסיכולוגיה הבודהיסטית.
יועצת למנהלים ולצוותי הנהלות במגוון ארגונים גדולים בארץ ומומחית לעבודה עם מנהלים בקבוצות רב-תרבותיות בארגונים גלובאליים בחו״ל. מדריכה יועצים ארגוניים, מפתחת קורסים ייחודיים לאנשי מקצוע, מרצה ומלמדת בתכניות הכשרה בייעוץ ארגוני באוניברסיטת חיפה, במכללה האקדמית אונו ובמכללת מדעי ההתנהגות בצה״ל.

מתכונת:

ההכשרה כוללת 8 מפגשים, המתקיימים בימי חמישי אחת לשבועיים בסמסטר ב', בין השעות 9:00-12:15, בביסל"ם. 

סמסטר ב'

בוקר

מובילי חדשנות

רס"ן עדי רבי

חדשנות מהווה בעידן הנוכחי ערך נשאף בעבור ארגונים חפצי חיים. תהליכי יזמות וחדשנות מאופיינים בעקרונות ייחודיים המותאמים לסביבה ארגונית קיימת, לטובת שיפור ושכלול תהליכים, מוצרים ושרותים. יזמים פנים ארגונים עוסקים בחשיבה ניהולית רב תחומית ובפיתוח חדשנות מוצרית ותהליכית ע"י מנהלים ועובדים כאחד .

מטרות הקורס:
הכשרת יועצים ארגוניים ביחידות צה"ל להוביל ולחולל חדשנות ביחידותיהם, ולהיות מוקדי ידע בתחום החדשנות על מנת להוביל תהליכי חדשנות ולייעץ למפקדים הרוצים להוביל שינוי ביחידה.

בקורס יקחו חלק מרצים ומנחים מובילים בתחומם, וישולבו בו מודלים, מתודות וכלים מעולם החדשנות והיצירתיות.

נושאי הקורס:

  • היכרות עם תחום החדשנות ועם תהליכי יזמות פנים ארגונית

  • התנסות בכלים יישומים מתקדמים בחדשנות

  • למידת והבנת התהליכים הדרושים לצורך יצירת חדשנות בארגון

  • למידה דרך מקרי בוחן בצבא ומחוצה לו

מנחות:

רס"ן עדי פנחס-רבי מפקדת המכללה למד"ה ורת"ח התקשרויות וקשרי חוץ. בתפקידיה הקודמים שירתה כיועצת ארגונית ביחידות צה"ל התמחתה בליווי תהליכי שינוי אסטראטגיים ובפיתוח מפקדים.

רס"ן מיכל גור, רמ"ד פיתוח חדשנות באט"ל. בתפקידיה הקודמים יועצת ארגונית ביחידות צה"ל, מתמחה בפיתוח מנהיגות, פיתוח אישי ובניית צוותים.

רס"ן תמר גליק, ראש האקדמיה לפיקוד באמ"ן. יועצת ארגונית בעלת נסיון של 10 שנות ייעוץ ביחידות אמ"ן השונות. מתעניינת, חוקרת ומתמחה בתחומי היזמות, חדשנות ומנהיגות.

מתכונת:

ההכשרה כוללת 8 מפגשים, המתקיימים בימי חמישי אחת לשבועיים בסמסטר ב', בין השעות 09:00-12:15, בביסל"ם.

מיכל גור

רס"ן תמר גליק

סמסטר ב'

בוקר

ייעוץ אישי ובניית צוותים על בסיס מודל אניאגרם

עירית סטרלינג

מהו האניאגרם?
האניאגרם הוא מעין מפה שמורכבת מ-9 סגנונות אישיות. באמצעות השיטה מזהים את סגנון ההתנהלות האישי ונצרת הבנה לגבי החלקים המקדמים שבו לצד החלקים שמעכבים ותוקעים.

האניאגרם הוא מודל חד ועמוק, אך גם פרקטי ומובנה. כמו כן, מדובר במודל התפתחותי. ככזה, מעבר לאבחון וחיזוק המודעות העצמית, הוא מסמן את כיוון ואופן ההתפתחות האפשרי עבור כל אחד.

עם מה יוצאים מהקורס?
-התפתחות אישית כיועצים- גילוי הטיפוס הראשי של כל אחד מאפשר לנו ללמוד על המאפיינים האישיים שלנו בתפקיד- מהו הסגנון שלי כיועץ? מה הבורות שאני נוטה ליפול אליהם בייעוץ? הנחות היסוד שלי, העוצמות שלי כיועץ וכו'...
-כלי פרקטי לייעוץ אישי- זיהוי הטיפוס הראשי של הנועץ מאפשר להגיע בשיתוף איתו למיקוד ולבהירות לגבי הנושאים בהם ירצה להתפתח. כמו כן, האניאגרם מאפשר להתאים את תהליך הייעוץ לסגנונו האישי של הנועץ כך שיהיה אפקטיבי יותר עבורו.
-מתודה לתהליכי בניית צוות- האניאגרם מאפשר לצוות היכרות אישית ואיכותית זה עם זה דרך הטיפוסים השונים. כמו כן, מקנה שפה משותפת שמאפשרת יכולת קבלת והבנת האיכויות שבשונות בין חברי הצוות באופן שמשלים ומצמצם קונפליקטים ומתחים. 


מנחה:
עירית סטרלינג- בעלת חברת ייעוץ ארגוני, מלווה ארגונים בתהליכי שינוי, בניות הנהלה, פיתוחי מנהלים. בעברה, יועצת בחיל האוויר.

ההכשרה כוללת 8 מפגשים, המתקיימים בימי חמישי אחת לשבועיים בסמסטר ב', בין השעות 13:15-16:30, בביסל"ם.  

סמסטר ב'

צהריים

דיגיטל בקצה המבצעי

רס"ן לירז ספיר

אחד הווקטורים המרכזיים אשר ילווו אותנו בשנים הבאות הינו הצורך בטרנספורמציה דיגיטלית: מעבר לשימוש בפתרונות דיגיטליים מתקדמים בצה"ל- במטרה לשפר את האפקטיביות המבצעית במגוון הקשרים, מתוך הבנה כי עליונות דיגיטלית מהווה גורם מכריע במרחבי הלחימה השונים.

השנים הקרובות בצה"ל יתאפיינו במעבר מביסוס הבנת הצורך והפוטנציאל הגלום בטרנספורמציה דיגיטלית (והתנסויות ראשוניות), אל האצת המימוש בפועל- גיבוש שפות ותפיסות דיגיטליות; כמו גם תרגומן למבנים, פרקטיקות ותהליכים בגופים השונים.

הקורס יעסוק במפגש של הארגון הצבאי עם תהליכים דיגיטליים באזורים שונים. נדון בהשתנות הנדרשת על מנת לקדם את הטרנספורמציה הדיגיטלית בצה"ל ונבחן את המשמעויות המד"היות של הדיגיטל, כמו גם את תפקידם של קציני מדעי ההתנהגות בהטמעת השינוי וזיהוי המרכיבים הארגוניים בתהליך.

הקורס מיועד לקציני מדעי ההתנהגות אשר רוצים להרחיב את הבנתם לגבי המפגש של צה"ל עם הדיגיטל, ולהכיר את המאמצים השונים לפרש את הפוטנציאל להכרעה בלחימה במטרה לעבור טרנספורמציה דיגיטלית בארגון.

  

מנחות:

לירז ספיר, יועצת אוגדת עזה. סוציולוגית ארגונית ודוקטורנטית בתחום יחסים בינלאומיים והגנה בסייבר. בתפקידה האחרון שירתה כרמ"ד מחקר וטכנולוגיה מבצעית בממד"ה.

מאיה מקאי אסף, רת"ח פא"ר מד"ה אמ"ן. פסיכולוגית ארגונית, בוגרת מספר תפקידים ב"יחידות קצה" ובתפקידה האחרון יועצת ארגונית בעולמות הדיגיטל באמ"ן.

מתכונת:

ההכשרה כוללת 8 מפגשים, המתקיימים בימי חמישי אחת לשבועיים בסמסטר ב', בין השעות 13:15-16:30, בביסל"ם. 

רס"ן מאיה מקאי אסף

סמסטר ב'

צהריים

©2018 by Mamda College. Proudly created with Wix.com

bottom of page