שנה ג' מיון
כלים השלכתיים
נטע לוטרמן
"כל הפוסל – במומו פוסל" – תפיסה זו של מנגנון ההשלכה מוזכרת כבר בתלמוד.
דלתות לעולם הפנימי – סמינר המיועד ליועצים המעוניינים להעמיק את הידע וההבנה הפסיכולוגית שלהם על עקרונות העבודה עם כלים השלכתיים ולהרחיב את ארגז הכלים ההשלכתיים העומד לרשותם בעבודה קבוצתית ובייעוץ אישי למפקדים.
הנחת היסוד בעבודה עם כלים השלכתיים גורסת כי רגשותיו של האדם, יצריו, עמדותיו, משאלותיו וצרכיו מושלכים על גירוי עמום ולכן תגובותיו הן ביטוי לעולמו הפנימי, המודע והלא מודע. הכלים השונים, הנעים בין קונקרטיים יותר לבין מופשטים יותר, עוקפים מנגנוני הגנה ומאפשרים עבודה על הלא מודע תוך שמירה על סביבה בטוחה ומוגנת. הם מאפשרים להתקרב אל המציאות הפנימית, ובו זמנית להתנתק באופן מסוים ולהתבונן בנושא המעסיק מתוך מרחק. באמצעות הכלים ההשלכתיים ניתן להתמודד עם נושאים מעסיקים מתוך פרספקטיבה ופרופורציה יצירתית ושונה, לאפשר למילים קבועות ומקבעות לנוח בצד על מנת לפגוש את האותנטי והעמוק.
נושאים תיאורטיים מרכזיים:
מושגים מהגישה הפסיכו דינאמית – המודל הטופוגרפי של פרויד; לא מודע, סמוך למודע ומודע, לא מודע קבוצתי, השלכה, הרחקה.
שימוש בכלים השלכתיים:
ציורים, מטאפורות, זיכרונות מוקדמים, סוגים שונים של ערכות קלפים.
1. ניבחן את היתרונות והחסרונות של כל כלי והתאמתו לדרגים השונים, לאופי העבודה- אישית/ קבוצתית ולסוגיה הנחקרת.
2. נלמד איך להיות במקום רגיש, קולט, מגיב ועובד עם ה"כאן ועכשיו" ולא מקובע בטכניקה של ההפעלה.
3. תרגול המתודות יאפשר למשתתפים לרכוש מיומנות בעבודה עם הכלים וללמוד על עצמם, ביחס לשאלות אותן נחקור בעזרת הכלים השונים.
דרך העבודה:
כל מפגש יכלול 3 חלקים: התנסות חווייתית באחד מהכלים ההשלכתיים, עיבוד החוויה ובחינת הכלי והקשר לתיאוריה והעמקה במושגים פסיכולוגים רלוונטיים. הערה חשובה !!! הנחת עבודה לאורה בנוי הסמינר גורסת שלמידה משמעותית, הן אצל המפקדים והן בקרב היועצים, מתרחשת כשקורה קישור בין חלקים קוגניטיביים וחלקים רגשיים. לכן, השתתפות בסמינר מזמינה להתנסות לצד חקירה קוגניטיבית של מושגים ותיאוריות!
מנחה:
נטע לוטרמן, פסיכולוגית ארגונית- תעסוקתית, מומחית ומדריכה בחטיבה. יועצת ארגונית עצמאית, מטפלת קוגניטיבית התנהגות (CBT) ומנחת קבוצות. מנהלת את התוכנית לייעוץ ארגוני לבוגרי תואר שני באוניברסיטת חיפה ותוכנית להנחיית קבוצות. לשעבר , ראש צוות בביסל"מ.
מתכונת:
ההכשרה מתקיימת בסמסטר א' בימי חמישי אחת לשבועיים, במסגרת ההכשרות בביסל"ם, בין השעות 09:00-12:15.
סמסטר א'
בוקר
פיתוח כלי מדידה והערכה
רס"ן עינב אבני
מיועד לקצינים משנה ב' ומעלה העוסקים בתחום המיון
הקורס הינו בשיתוף עם המרכז הארצי לבחינות והערכה. הקורס נועד להקנות ידע, מיומנויות וכלים בפיתוח כלי מדידה והערכה עבור תהליכי מיון והערכה (בהם מבחני אינטליגנציה, תרגילי מצב, סימולציות ועוד). במהלך הקורס המשתתפים יכירו את העקרונות הבסיסיים, השיקולים והשלבים בתהליך פיתוח כלי מדידה והערכה. כמו כן, הם יבינו את החשיבות של שמירה על עקרונות הפיתוח הנלמדים בקורס למהימנותם, לתוקפם ולהגינותם של כלי מדידה והערכה.
הידע והמיומנויות שיקבלו המשתתפים בקורס יתרמו להם במערכת המיון עליה הם אמונים- בפיתוח כלי מיון חדשים, בהערכת טיב כלי המיון הקיימים ועדכונם בהתאם לצורך וגם יסייעו להם לזהות את מגבלות הכלים הקיימים ובכך יטייבו את השימוש בנתונים המופקים מהם בעת קבלת ההחלטות.
תוכן הקורס-
הקורס מורכב מארבעה פרקים מרכזיים:
פרק ראשון: אבני יסוד לפיתוח כלי מיון -ניתוח עיסוקים, מהימנות ותוקף, מיון בשונות.
פרק שני: מדידת יכולות קוגניטיביות, פיתוח מבחן "אמריקאי" רב-ברירה וחיבור שאלות סגורות, ניתוח פריטים והרכבת המבחן השלם.
פרק שלישי: מדידת יכולות בינאישיות ואישיותיות- סימולציות, הערכת עמיתים, דינמיקה קבוצתית ופיתוח מרכזי הערכה.
פרק רביעי: מדידת נטיות והעדפות תעסוקתיות- באמצעות שאלונים.
מתכונת הקורס
קמ"ח- קורס מקוון חלקי. התוכן של כל מפגש מועבר בעזרת שתי פלטפורמות לימודיות:
-
מפגשים כיתתיים (פרונטאלים) בבית גולמינץ- יוקדשו לסדנאות יישומיות או הרצאות חוץ בהתאם לתאריכים המתפרסמים ע"י המכללה (שעה וחצי כל מפגש).
-
סרטונים של הרצאות מקוונות (מתוך קורס "פיתוח כלי מדידה והערכה" של המרכז הארצי לבחינות והערכה)- צילום הסרטונים נמשך כשנה, תוך ליווי המרצים בהכנת הטקסטים והמצגות ע"י המרכז הארצי לבחינות והערכה. המתכונת הצבאית של הקורס תכלול סרטונים של כ-10 מרצים שונים המומחים בתחומם. לקראת כל מפגש יוגדר למשתתפים באילו סרטונים הם מתבקשים לצפות (משך הסרטונים לפני כל מפגש הינו בטווח 30-60 דקות).
דרישות הקורס:
מלבד השתתפות במפגשים הכיתתיים ידרשו המשתתפים לצפות בסרטונים לקראת כל מפגש. הצפייה תתבצע עצמאית מהבית דרך אתר "קמפוס" באינטרנט האזרחי בעזרת שם משתמש וסיסמה שיקבל כל משתתף בתחילת הקורס. הסרטונים של ההרצאות המקוונות הינם חלק משמעותי בתהליך הלמידה של הקורס ולכן בסופם יתבקשו המשתתפים לענות על 2-4 שאלות קצרות לוודא הבנה של התוכן המועבר וזיהוי פערים מקצועיים במידה ויש.
מנחה:
רס"ן עינב אבני, רמ"ד מלש"ב, ענף מיון
מתכונת:
ההכשרה כוללת 8 מפגשים, המתקיימים בימי חמישי אחת לשבועיים בסמסטר א', בין השעות 13:00-14:30, בביסל"ם.
סמסטר א'
צהריים
ראיון בין השורות
רס״ן מעין בן אליעזר
ראיון הינו כלי שכיח בתוך הצבא ומחוצה לו, הן בתהליכי מיון והערכה, והן במרחבים נוספים כגון: התחום הקליני/טיפולי, שיחות משוב, יעוץ תעסוקתי ועוד. כל מרחב מכיל בתוכו תפיסה וכן סגנונות שונים לגבי הסטנדרטים לראיון אפקטיבי, טכניקות מובילות וכללי "עשה ואל תעשה" הנוגעים לעולם התוכן בו הם עוסקים.
מטרת ההכשרה היא להכיר את היסודות התיאורטיים של הראיון לסוגיו השונים ולהעמיק את ההבנה בכלי באופן אשר יאפשר שימוש יעיל, מקצועי ותקף יותר. כמו-כן יוצגו היבטיו השונים של הראיון, כפי שמופיע במרחבים השונים, בתווך האזרחי והצבאי.
ההכשרה תשלב למידה פרונטאלית לצד סדנאות והתנסות אישית פרקטית.
נושאים מרכזיים בהם נעסוק:
-עקרונות תיאורטיים
-פרקטיקת הראיון בעולמות שונים
-תקשורת מילולית ובלתי מילולית
-טכנולוגיות חדשות בעולם הראיון
-היכרות עם טכניקות ראיון חדשות ותרגולן
קהל יעד:
כלל אוכלוסיית מד״ה שעוסקת, תעסוק או מתעניינת במיון ובראיונות אישיים
מנחות:
רס״ן מעין בן אליעזר, פסיכולוגית מו״פ בבית הספר לטיסה, חה״א
רדי טל, רמ״ד מו״פ, ענף הערכת קצונה, ממד״ה
מתכונת:
ההכשרה כוללת 8 מפגשים, המתקיימים בימי חמישי אחת לשבועיים בסמסטר ב', בין השעות 9:00-12:15, בביסל"ם.
רדי טל
סמסטר ב'
בוקר
דיגיטל בקצה המבצעי
רס"ן לירז ספיר
אחד הווקטורים המרכזיים אשר ילווו אותנו בשנים הבאות הינו הצורך בטרנספורמציה דיגיטלית: מעבר לשימוש בפתרונות דיגיטליים מתקדמים בצה"ל- במטרה לשפר את האפקטיביות המבצעית במגוון הקשרים, מתוך הבנה כי עליונות דיגיטלית מהווה גורם מכריע במרחבי הלחימה השונים.
השנים הקרובות בצה"ל יתאפיינו במעבר מביסוס הבנת הצורך והפוטנציאל הגלום בטרנספורמציה דיגיטלית (והתנסויות ראשוניות), אל האצת המימוש בפועל- גיבוש שפות ותפיסות דיגיטליות; כמו גם תרגומן למבנים, פרקטיקות ותהליכים בגופים השונים.
הקורס יעסוק במפגש של הארגון הצבאי עם תהליכים דיגיטליים באזורים שונים. נדון בהשתנות הנדרשת על מנת לקדם את הטרנספורמציה הדיגיטלית בצה"ל ונבחן את המשמעויות המד"היות של הדיגיטל, כמו גם את תפקידם של קציני מדעי ההתנהגות בהטמעת השינוי וזיהוי המרכיבים הארגוניים בתהליך.
הקורס מיועד לקציני מדעי ההתנהגות אשר רוצים להרחיב את הבנתם לגבי המפגש של צה"ל עם הדיגיטל, ולהכיר את המאמצים השונים לפרש את הפוטנציאל להכרעה בלחימה במטרה לעבור טרנספורמציה דיגיטלית בארגון.
מנחות:
לירז ספיר, יועצת אוגדת עזה. סוציולוגית ארגונית ודוקטורנטית בתחום יחסים בינלאומיים והגנה בסייבר. בתפקידה האחרון שירתה כרמ"ד מחקר וטכנולוגיה מבצעית בממד"ה.
מאיה מקאי אסף, רת"ח פא"ר מד"ה אמ"ן. פסיכולוגית ארגונית, בוגרת מספר תפקידים ב"יחידות קצה" ובתפקידה האחרון יועצת ארגונית בעולמות הדיגיטל באמ"ן.
מתכונת:
ההכשרה כוללת 8 מפגשים, המתקיימים בימי חמישי אחת לשבועיים בסמסטר ב', בין השעות 13:15-16:30, בביסל"ם.
רס"ן מאיה מקאי אסף
סמסטר ב'
צהריים
ייעוץ אישי ובניית צוותים על בסיס מודל אניאגרם
עירית סטרלינג
מהו האניאגרם?
האניאגרם הוא מעין מפה שמורכבת מ-9 סגנונות אישיות. באמצעות השיטה מזהים את סגנון ההתנהלות האישי ונצרת הבנה לגבי החלקים המקדמים שבו לצד החלקים שמעכבים ותוקעים.
האניאגרם הוא מודל חד ועמוק, אך גם פרקטי ומובנה. כמו כן, מדובר במודל התפתחותי. ככזה, מעבר לאבחון וחיזוק המודעות העצמית, הוא מסמן את כיוון ואופן ההתפתחות האפשרי עבור כל אחד.
עם מה יוצאים מהקורס?
-התפתחות אישית כיועצים- גילוי הטיפוס הראשי של כל אחד מאפשר לנו ללמוד על המאפיינים האישיים שלנו בתפקיד- מהו הסגנון שלי כיועץ? מה הבורות שאני נוטה ליפול אליהם בייעוץ? הנחות היסוד שלי, העוצמות שלי כיועץ וכו'...
-כלי פרקטי לייעוץ אישי- זיהוי הטיפוס הראשי של הנועץ מאפשר להגיע בשיתוף איתו למיקוד ולבהירות לגבי הנושאים בהם ירצה להתפתח. כמו כן, האניאגרם מאפשר להתאים את תהליך הייעוץ לסגנונו האישי של הנועץ כך שיהיה אפקטיבי יותר עבורו.
-מתודה לתהליכי בניית צוות- האניאגרם מאפשר לצוות היכרות אישית ואיכותית זה עם זה דרך הטיפוסים השונים. כמו כן, מקנה שפה משותפת שמאפשרת יכולת קבלת והבנת האיכויות שבשונות בין חברי הצוות באופן שמשלים ומצמצם קונפליקטים ומתחים.
מנחה:
עירית סטרלינג- בעלת חברת ייעוץ ארגוני, מלווה ארגונים בתהליכי שינוי, בניות הנהלה, פיתוחי מנהלים. בעברה, יועצת בחיל האוויר.
ההכשרה כוללת 8 מפגשים, המתקיימים בימי חמישי אחת לשבועיים בסמסטר ב', בין השעות 13:15-16:30, בביסל"ם.
סמסטר ב'
צהריים